CURSOS
DIVENDRES ÒPERA. SHAKESPEARE A L’ÒPERA
Del 16 de febrer al 23 de març
Després de l’èxit de la primera edició, en fem un altre. Seran 6 sessions d’un parell d’hores. Des de Rossini a Britten, passant per Verdi. Obres com Otello, El somni d’una nit d’estiu, Macbeth… adaptades a l’òpera.
En Ramon Pla acostuma a seguir el mateix guió a totes les sessions: un marc cronològic, trets més important de l’obra i després es veuen diferents fragments i els comenta. Normalment escull versions modernes que aportin canvis.
Filòleg de formació, catedràtic a la UB en el moment de la seva jubilació, en Ramon Pla segueix l’òpera des de la seva adolescència. N’és un expert i un apassionat.
La combinació d’òpera i Shakespeare en un curs portat per ell pot esdevenir una experiència inoblidable.
Informació i matrícula
EL TRÀFIC ATLÀNTIC D’ESCLAUS
Dilluns del 19 de febrer al 19 de març
El curs passat van fer un curs d’Introducció a les societats africanes. Vam anar des de la prehistòria a la història moderna, destacant els trets culturals característics de la societat africana. Al ser un curs genèric van quedar molts temes per aprofundir. El tràfic d’esclaus, entre d’altres.
En el curs que ens proposa Gustau Nerin s’analitzaran les causes i les conseqüències del tràfic d’esclaus, el debat abolicionista, la implicació de catalans i espanyols en aquesta activitat, les conseqüències demogràfiques…
Gustau Nerín, antropòleg, és una garantia, un gran expert. S’ha dedicat a la història de l’Àfrica des de que va sortir de la universitat. Ha escrit molts llibres, un d’ell va ser molt polèmic Blanc bo busca negre pobre desmitificant la cooperació internacional.
Sobre el tràfic d’esclaus ha publicat Traficants d’ànimes. Ha col·laborat amb molts diaris. Ara treballa a la secció de cultura del diari digital El Nacional
Informació y matrícula
PAUTES PER ELABORAR TREBALLS ACADÈMICS
28 I 29 de febrer
Has de fer un treball i no saps com començar? Estàs preocupat per presentar el teu Treball de Fi de Grau (TFG)?
Des de la biblioteca hem preparat un curs que t’ajudarà en l’elaboració i presentació dels teus treballs acadèmics en totes les seves etapes: formular el tema, trobar i avaluar recursos d’informació adequats, estructurar i redactar el treball, fer la bibliografia, etc…
Invertint només 4 hores del teu temps, rebràs consells i pautes per afrontar aquests reptes amb seguretat.
Informació i matrícula
HISTÒRIA DE BARCELONA A TRAVÉS DE LA CARTOGRAFIA I LA FOTOGRAFIA
Dijous de l’1 al 22 de marc de 18h a 20h
De nou un curs dels membres de Barchinona: Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve.
Si el trimestre passat, ho fèiem a través de l’aigua, la proposta per aquest curs és acostar-nos a la història de Barcelona a través de la seva representació en mapes o en fotografies.
Què ens descobreixen els mapes? Els mapes no sempre es fan amb el mateix objectiu: un mapa es pot fer per defensar la ciutat, però també per atacar-la. Es farà un recorregut cronològic de la Barcelona cartografiada. Amb les fotografies es farà el mateix, tot i que amb un recorregut més breu.
Fins ara tots els cursos de barchinona tenien tres sessions teòriques de dues hores i una sortida. En aquests cas la sortida serà substituïda per la visita de Pere Julià un col·leccionista de cartografia històrica. Parlarà de la seva experiència com a col·leccionista i ens portarà alguns mapes.
Informació i matrícula
L’ENTREVISTA EN PSICOLOGIA. ENCERTS I ERRORS
Dissabte 3 i 10 de març. De 9,30 a 13,30
Curs teoríco-pràctic per treballar les tècniques més adequades per fer les entrevistes psicològiques. Es treballaran els tipus d’entrevista, el procés, les habilitats que ha de tenir el terapeuta, quins errors s’han d’evitar…
Clara Pallarès, psicòloga, tutora a la UNED, té una llarga experiència professional i coneix la importància de les primeres entrevistes.
Una eina imprescindible per a totes les persones que vulgueu dedicar-vos a la psicologia.
Informació i matrícula
COM FER PRESENTACIONS AMB WORD
13 i 14 de març
Saber utilitzar el procesador de textos de forma eficient i productiva depèn del bon coneixement de les seves eines i funcionalitats. Conèixer-les permet rendibilitzar el teu temps i augmentar la qualitat dels teus treball.
Aquest curs presencial està plantejat per a aquells usuaris que volen saber més sobre aquesta eina i utilitzar-la correctament per fer els seus documents i treballs amb una bona maquetació i presentació.
Informació i matrícula
TÈCNIQUES D’ESTUDI
Dilluns 19, DIMARTS 20 i dimecres 21 de març
Una bona tècnica d’estudi és fonamental, ja que determinarà el teu aprenentatge i resultats acadèmics.
En interioritzar un mètode d’estudi adequat, establiràs una pauta de treball eficaç a tota la teva trajectòria acadèmica a la UNED.
Informació i matrícula
MAQUIAVEL I EL PENSAMENT POLÍTIC MODERN
Dilluns i dimecres del 4 al 18 d’abril de 18 a 20h
«Maquiavèl·lic!» Gràcies a aquest adjectiu Maquiavel s’ha convertit en un dels filòsofs més influents i amb més mala premsa de la història. És justificable? Es va crear una fama que no mereixia? Es van manipular les seves idees? Joan Morro, filosof, ens ajudarà a donar respostes a totes aquestes preguntes.
L’estructuració del curs és molt interessant, primer presenta l’obra de Maquiavel i després, en altres sessions, aborda les lectures que altres filòsofs i polítics, de tots els temps, han anat fent de la seva obra. Fer-nos veure la influència de Maquiavel en el republicanisme, en el realisme polític i en el marxisme, també forma part dels objectius del curs.
En Joan Morro porta anys treballant amb nosaltres en els cursos Sènior de Barcelona i Cornellà. En sap un munt. Amb un parell d’hores et pot donar informació per pair-la durant vint!
Informació i matrícula
CLUB DE LECTURA
El 18 de gener Tenim en Sergi Pàmies. Comentarem el seu Cançons d’amor i de pluja. És un llibre de contes molt personal.
El 22 de febrer Comentem El silencio de la ciudad blanca de Eva García Sáenz de Urturi.Fa dos o tres anys que el Club del febrer el dediquem a la novel·la negre per reforçar humilment la BCNegre que se celebre a Barcelona la primera setmana de febrer.
La novel·la se situa a Vitòria i ens presenta una sèrie de crims que ha d’investigar un jove inspector.
Mites, llegendes, l’arqueologia, el passat, secrets de família…
I el 15 de febrer és la presentació d’un llibre d’una alumna (ex-) de la UNED que havia fet un curs d’Escriptura Creativa amb l’Antonio Morcillo, ha estat alumna de la Glòria López… i li fa il·lusió presentar-lo aquí. Ella es diu Rocío Corriàs. El títol del llibre El teorema de los sentidos.
Us hi esperem!
M’agrada el curs de “Història de Barcelona a través de la seva cartografia i fotografia”