Aquest mes llegim

El 25 d’octubre del 2018 a les 19h, al nostre centre de Barcelona , comentem Americanah de Chimamanda Ngozi Adichie

 

Per què llegim aquest llibre?

  • Perquè ens sembla que cal obrir la mirada a autors i llibres que ens parlen d’una altra manera de veure el món.
  • Perquè fins fa poc la literatura africana era pràcticament desconeguda a casa nostra i la Chimamanda Ngozi Adichie ha obert un camí pel qual estan començant a transitar d’altres autors i autores. Ella pot ser la porta que ens permeti fer aquesta passejada.
  • Perquè l’autora és una dona compromesa amb la literatura, però també amb altres aspectes de la vida que avui són motiu dels nostres interessos i els nostres neguits: la immigració, el racisme i la situació de la dona són aspectes fonamentals de la seva obra i de la seva tasca intel.lectual

Per saber-ne més:

Una entrevista molt interessant al CCCB

Una entrevista a El País

Una entrevista a La Vanguardia

 

 

Paraules de l’autora

Sobre el feminisme:

“Em van preguntar quan vaig començar a ser feminista i vaig respondre que no ho sabia. Però crec que va ser a l’edat de 8 o 9 anys que vaig començar a qüestionar-me per què havia d’asseure’m com una noia – tal i com deia la meva mare-, si jo estava còmoda amb les cames obertes o per què havia de fer-li el menjar al meu germà” (Entrevista a La Vanguardia)

Sobre classes i races:

“En Estados Unidos, el tribalismo sigue vivo y muy vivo. Existen cuatro variedades: clase, ideología, región y raza. Primero, la clase. Muy sencillo. Ricos y pobres. Segundo, la ideología. Progresistas y conservadores. No sólo disienten en cuestiones políticas, sino que cada bando cree que el otro es malo. Se desaconseja el matrimonio mixto y en las raras ocasiones en que se produce se considera un hecho atípico. Tercero, la región. El Norte y el Sur. Los dos lados se enzarzaron en una guerra civil, y quedan aún manchas resistentes de esa guerra. El norte mira por encima del hombro al Sur, en tanto que el Sur guarda rencor al Norte. Por último, la raza. Hay una jerarquía racial en Estados Unidos. Los blancos están siempre en lo alto, concretamente los blancos anglosajones protestantes, y los negros estadounidenses están siempre en lo más bajo, y lo que queda en medio depende del momento y el lugar”. (Americanah)

Sobre com hauria de ser el futur:

“Avui m’agradaria demanar que somiem amb un pla per a un món diferent. Un món més just. Un món d’homes i dones més felices i més honests amb si mateixos. I aquesta és la forma de començar: hem de criar a les nostres filles d’una altra forma. I també als nostres fills.”

 

Glòria Lòpez Forcen