El proper 31 de gener, dins del nostre Club de Lectura et convidem a parlar i comentar l’obra “Complot contra els Estats Units” de l’autor Philip Roth (Edicions de la Magrana)

 

Per què hem triat aquest llibre?

 

  • Perquè Philip Roth –que va morir el maig d’aquest any- és considerat com un dels grans de la novel.la contemporània americana.
  • Perquè per primer cop al Club de Lectura ens enfrontem a una ucronia o història alternativa, un gènere controvertit que pot ser un descobriment per a molts.
  • Perquè alguns periodistes consideren que l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, dispara alguna situació que ens pot apropar a la situació que planteja el llibre –salvant totes les distàncies. Podem parlar-ne…..
  • Perquè estem convençuts que discutirem força sobre el llibre i les seves possibles interpretacions.

Per saber-ne més:

 

Un fragment del discurs de Philip Roth al rebre el Premi Príncipe de Asturias de las Letras l’any 2012 ( El discurs va ser llegit pel llavors ambaixador d’Estats Units ja que l’autor, que havia estat operat no va poder viatjar a rebre’l personalment)

[…]No obstant això, estic, per descomptat, encantat de rebre el seu Premi. Així mateix estic sorprès, com és natural, que una eminent institució estrangera es fixi en la meva obra. Sóc un escriptor nord-americà. La història dels Estats Units, les vides nord-americanes, la societat nord-americana, els llocs nord-americans, els dilemes nord-americans -la confusió, les expectatives, el desconcert i l’angoixa nord-americanes constitueixen la meva temàtica, com ho van ser per als meus predecessors nord-americans durant més de dos segles. La parla nord-americana és el meu argot. Si em detinc a pensar en el meu públic, el públic en el qual penso és un públic nord-americà.

Per tant, m’ha deixat realment sorprès assabentar-me que el públic espanyol també s’hagi fixat en mi […] Què poden significar les meves històries nord-americanes per als lectors espanyols? Com pot el meu retrat de la vida dels nord-americans en novel•les meves com a Pastoral americana, Em vaig casar amb un comunista o La taca humana competir amb la representació estereotipada, excessivament simplificada dels Estats Units que ennuvola la percepció del meu país en gairebé totes parts? ¿Pot una obra de ficció nord-americana -escrita per mi o per qualsevol dels meus contemporanis més dotats que jo- penetrar en una mitología, arrelada en tants àmbits, d’una aferrissada animadversió política cap els Estats Units?

M’imagino que la concessió d’aquest premi -així com la seva concessió diversos anys enrere al meu amic nord-americà Paul Auster- suggereix una esperançadora resposta afirmativa. Sí, una obra de ficció nord-americana seriosa és, efectivament, capaç de travessar la ignorància, la mentida i la superstició sense sentit que generalment es combinen per mantenir a ratlla l’enorme densitat de la veritable realitat nord-americana.

“Mira”, puc dir-me ara, “hi ha algun lloc on he aconseguit fer-me comprendre!”

I si aquest fos el cas, res em faria més feliç.

 

Glòria López Forcen