El 1901 l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner va rebre l’encàrrec de projectar un centre sanitari modern a Barcelona que havia d’aplegar dos hospitals, el de la Santa Creu -que ja existia des del segle XV, llavors al carrer Hospital- i el de Sant Pau, de nova creació, d’acord amb la voluntat testamentària del banquer Pau Gil.

L’arquitecte va partir de l’experiència de l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, que havia iniciat l’any 1897 a Reus i també va visitar diferents complexos sanitaris d’Europa per fer-hi present els darrers avenços de l’arquitectura hospitalària basats en les idees del funcionalisme, el racionalisme i l’higienisme.

El resultat final, fou una autèntica ciutat jardí de 145.500 m2, amb 48 edificis d’arquitectura pavellonal -dels quals Domènech en va arribar a executar 11- que es comunicaven amb avingudes enjardinades i amb una xarxa de galeries pel subsòl. Un autèntica obra monumental, la genialitat arquitectònica de la qual s’acompanyà, a més a més, d’una epidermis d’estètica excepcional -a voltes també carregada de simbolisme- executada pels millors artistes i artesans del modernisme català.

 

 

El curs monogràfic L’Hospital de Sant Pau, de Lluís Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat és una proposta d’extensió universitària que pretén aprofundir en el coneixement d’aquesta obra cabdal de l’art català, avui Patrimoni Mundial de la Humanitat. Un curs que va adreçat al públic en general, gestors culturals i guies turístics que vulguin incorporar nous continguts al seu treball professional al voltant de la figura i obra de Lluís Domènech i Montaner.

El període lectiu es divideix en quatre sessions de tres hores. A la primera, es farà una introducció a la vida i obra de Lluís Domènech i Montaner per comprendre la seva arquitectura mentre que a les següents jornades aprofundirem en els trets identitaris del recinte hospitalari, analitzant en primer lloc la proposta original projectada per l’arquitecte, en una altra sessió aprofundirem en l’obra executada i reservarem el darrer dia per posar em comú els coneixements adquirits amb una visita comentada a l’actual complex modernista.

El curs, impartit per Carles Sàiz i Xiqués, historiador i professor tutor de la UNED Sènior, compta amb suport del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) i la col·laboració del Recinte Modernista Sant Pau.