Aquest mes llegim

El pròxim 28 de febrer, a les 19h, dins del nostre CLUB DE LECTURA et convidem a parlar i comentar l’obra “Mi querido Asesino en serie” amb l’autora Alicia Giménez Barlett

 

Per què llegim aquest llibre?

  • Perquè l’Alicia Giménez Bartlett ens acompanyarà i ens explicarà com va néixer la inspectora Delicado i com ha anat configurant-se a través de les diferents novel•les de la sèria i podrem comentar amb ella les nostres impressions.
  • Perquè, com sempre, el mes de febrer, vinculant-ho amb BCNegra, intentem passejar-nos per una novel.la negra, o de lladres i serenos, o policíaca, o com vulgueu anomenar aquests gèneres que ens enfronten a una societat convulsa.
  • Perquè la comissària Petra Delicado és un dels personatges més carismàtics, més complexos, però també més divertits, de la novel.la negra que es fa a casa nostra.
  • Perquè com a tota bona novel.la negra va més enllà de plantejar-nos un enigma i haver de trobar un assassí i ens parla de temes que formen part dels neguits de la nostra societat; en aquest cas, la solitud, les noves formes de relacions socials, els secrets que expliquen per què som d’una determinada manera.
  • Perquè és una novel•la que manté fins a la darrera pàgina la intriga i la tensió de no saber exactament de quina manera es podrà resoldre un misteri que sembla impossible d’aclarir.

Per saber-ne més

La Protagonista: Petra Delicado (i el seu company Fermín Garzón) .

Petra Delicado té uns cinquanta anys i és inspectora de policia a Barcelona.

Va estudiar Dret i va treballar com a advocada però el seu treball l’avorria i va decidir ingressar en l’acadèmia de policia. Durant anys va exercir un treball burocràtic en el Servei de Documentació, fins que el seu cap la va posar al comandament d’una recerca.

Petra té un caràcter contradictori, una mescla estranya de duresa i dolçor. El seu nom, com explica l’autora, el reflecteix: Petra (pedra, dura) Delicado. Tan aviat fa servir paraulotes que enrojolarien un camioner i ataca amb ferocitat a superiors, companys i a si mateixa, com sent compassió pels més febles. Té cert punt asocial, detesta els convencionalismes i politiquejos. Pertany a una generació de dones que vol la independència de la protecció masculina. No creu gaire en el gènere humà però sempre li concedeix una oportunitat. S’enfronta als problemes amb un excés de lògica, tant en el terreny professional com en el personal.

En les seves primeres novel•les Petra Delicado és una dona amb dos divorcis a la seva esquena que gaudeix de la solitud a la seva casa de Poblenou i marxa sola de vacances. En els darrers llibres, la trobem casada de nou i amb unes divertides, i de vegades conflictives, relacions amb els fills del seu marit.

El sotsinspector Fermín Garzón col•labora amb Petra en les seves recerques. ÉS de l’Espanya profunda. Al contrari que ella detesta la solitud, va ser vidu durant anys i ara el trobem casat amb una dona burgesa i més sofisticada i cosmopolita que ell. Fermín és un home amb molt de sentit comú, benintencionat i sincer. Defensa el seu dret a ser un hortera, prefereix el futbol als museus i menjar a l’engròs als restaurants fins. Representa al policia tradicional, també en els seus defectes, i suposa el contrapunt perfecte per a Petra.

Text extret, adaptat i traduit de "Mis detectives favoritos"

Glòria López Forcen