Avui us presentem a en Josep Giralt, nascut a Terrassa, llicenciat en Filologia Hispànica a la UAB i que va obtenir la venia docendi com a professor-tutor de la Uned a la Facultat de Filologia Hispànica del Centre Associat Uned de Terrassa, a les assignatures de l’Edat Mitjana i Segle d’Or.

I, aquesta és la seva primera novel·la «Sirio Sanguino», inspirada en la infància del seu pare.

 

Tono (Sirio per la seva àvia Maria), és un  pillet nascut a Retamoso  de la Jara (Toledo) que, després de morir el seu pare i abandonar-lo la seva mare a l’edat dels 7 anys, ha d’espavilar-se en el món rural dur de la postguerra. I ho fa, malgrat algunes de les malícies i xafarderies de la gent del típic poble de l’Espanya profunda.

És el relat d’una supervivència, d’una ambició de ser algú des del no res, des de la innocència i la curiositat d’un nen (que pot recordar al lector/a al Lazarillo de Tormes) fins a l’astúcia i la sagacitat d’un jove amb aspiracions d’una vida millor.

Al llarg del la novel·la us trobareu expressions molt manxegues («No te hagas el roncero, mira que eres cagaleras», «No te toques, zancarriano», «Sigue durmiendo, andurriano», «¡Cuídate del águila ratonera que tiene las ubres bajo el pescuezo!», «No seas totelotes», «Vaya un catacaldos», i un immens vocabulari característic d’aquelles terres («azogue», «garotean», «zaguán», «zorzal», «correchuelas», «barruntas», «goznes» «zurriagazo» , «jabatos» i moltíssimes més!!!)

El personatge de la seva àvia paterna, la Maria, és un puntal en el desenvolupament cultural i crític del seu nét Sirio. Una mestra republicana, atea i culta, amb un caràcter aspre i irònic que, malgrat tot, fa somriure al lector/a en més d’una ocasió.

I és, gràcies a ella, a les ganes de menjar-se el món per part del protagonista i als pals que va rebent al llarg de la seva vida que aconsegueixen el seu somni :  ser com el Quixot… potser una mica boig però lliure per conèixer altres mons.

Si voleu conèixer al Sirio, la seva història us espera al prestatge de «Novetats» de la nostra Biblioteca Uned Barcelona.

“El pecado cometido es irreparable y lo mismo te digo de cada instante de tu vida, cada segundo es un momento eterno que ni la muerte ni el olvido podrán deshacer jamás”.  (Pàg. 169)

 

Retamoso de la Jara (Toledo)

 

Biblioteca UNED- Barcelona