Quan acaben els exàmens comença l’estiu, però això no vol dir que comencin les vacances.

Com havíem fet en anteriors cursos oferim els nostres Cursos a la Fresca, cursos amb què pots aprofitar aquests mesos per formar-te, ampliar els teus coneixements o simplement veure altres punts de vista amb els nostres tutors fora de la seva aula habitual.

 

Aquest curs oferim quatre temàtiques ben diferents:

 

Jornades sobre el 15 M. Valoracions filosòfiques 10 anys després

14 i 16 de juny de 17 a 19.30h

 

Enguany estem d’aniversari: fa 10 anys de l’esclat del 15M. Alguns ho van presentar com l’inici d’una nova política i una oportunitat per a un canvi de model socioeconòmic global. D’altres, simplement, com una revolta desorientada i mediàtica que només feia molt soroll. Amb la perspectiva d’una dècada i amb les eines de la filosofia contemporània, aquestes jornades pretenen fer pensar i enriquir debats sobre què ha significat aquella fita per al món actual.

Els objectius d’aquestes jornades són pensar i debatre en clau filosòfica què ha significat el 15M amb una perspectiva d’una dècada. Es tracta bàsicament de bastir un judici propi sobre què se n’ha fet de “la nova política” i “la globalització capitalista” arran de la consideració de dos dels eslògans més repetits durant aquella fita: “No ens representen!” i “No som mercaderies en mans de polítics i banquers”. Un seguit d’especialistes en diferents camps de la Filosofia Pràctica exposaran els seus plantejaments al respecte i els comentaran entre sí i els assistents per tal d’aconseguir aquests objectius.

Más allá de los hechos: lenguajes del documental

30 de juny, 7 i 14 de juliol de 17 a 19h

 

En aquesta activitat ens aproximarem al documental des de perspectives molt diverses, entenent com es tracta d’un gènere audiovisual que no es limita a l’observació de determinats fets sinó que participa activament en la construcció d’un relat històric. Ens aproximarem a la Guerra Civil, l’Holocaust o altres fets més recents, com el moviment Black Lives Matter, a partir de diferents exemples de documental que aborden una mateixa temàtica des d’estratègies molt diferents. Sense deixar de tenir en compte la importància del context en cadascun d’aquests casos, ens centrarem, sobretot, a comprendre quin tipus de llenguatges audiovisuals predominen en cadascuna de les peces mostrades i, el més important de tot: per què importen tant aquests llenguatges.

Algunes de les preguntes clau que abordarem en aquest curs són les següents: Quin paper tenen les imatges audiovisuals en la cultura contemporània? Quins tipus de discursos es poden articular mitjançant el gènere documental (propaganda, assaig…)? Com podem llegir aquestes imatges des d’una perspectiva crítica i reflexiva?

 

Conoce qué comes

1, 8 i 15 de juliol de 18 a 20h

 

És conegut per a tots que menjar de forma saludable incideix positivament en el nostre estat de salut i en el nostre benestar general. Però, com sabem si el que estem menjant és el més adequat per a nosaltres?

Sovint sentim a dir “ets el que menges”, però de fet seria més encertat dir “som el que absorbim”. Tot i que, hi ha recomanacions generals que es consideren saludables per tothom, cada persona té un metabolisme propi i unes necessitats nutricionals diferents segons l’etapa de la vida en la que es trobi, el sexe, l’edat i l’estat de salut.

Conèixer els aliments, els seus nutrients i les seves característiques particulars, ens ajudarà sens dubte a decidir la millor forma d’alimentar-nos.

En aquets moments on hi ha tanta oferta d’aliments disponibles, és important saber diferenciar els que són saludables dels que no ho són, tot i el màrqueting.

Durant aquestes tres sessions, veurem i definirem els conceptes bàsics per a una alimentació saludable.

 

Cultivar el pensamiento crítico

5, 7 i 9 de juliol de 10.30 a 12.30h

 

El propòsit d’aquesta activitat és ajudar a desenvolupar el pensament crític, per a aprendre a pensar per nosaltres mateixos i a valorar la informació que ens pugui arribar; d’aquesta manera ens alliberar-nos de la ignorància, el conformisme i l’estandardització a la qual ens veiem abocats.

Tenim a les nostres mans potenciar una eina necessària i suficient per a passar d’agents passius a productors d’informació.

Tots els cursos són presencials al nostre centre de Barcelona, però també pots seguir-los en diferit, és a dir, rebràs les gravacions de les sessions en què consta el curs i podràs seguir-lo quan i on tu vulguis dins d’un temps limitat però suficient.

 

 

T’hi esperem!