Les dones sempre han estat plat d’una altra taula quan les relacionem amb el món de l’art, ja que de cada cent noms masculins només dos són femenins: És que elles no van crear?

Rescatades des de les ombres i l’oblit observarem que pel que fa a la tècnica hi ha artistes que inclús van eclipsar a alguns homes també artistes, com és el cas de la pintora barroca Artemisia Gentileschi que superarà a Orazio, el seu pare, o el de l’escultora impressionista Camille Claudel , carn i ungla en un principi amb Rodin, i que per gelosia o per despit la va convertir en invisible.  Però també trobarem artistes avantatjades respecte al llenguatge expressiu i la creativitat, sobretot en descobrir els impressionants treballs de Frida Kahlo o de Louise Bourgeois.

A través de la màgia de cinema relacionarem diferents comportaments que ens permetran comprendre distintes respostes -totes elles radicals-,  dirigides a lluitar contra el domini patriarcal; la veu d’un crit valent i punyent que en la majoria dels casos les perjudicarà greument: el de l’artista suplantada, el de l’artista repudiada, el de l’artista turmentada, i també, el de l’artista violada.

 

José Luis Subías Barrera

Coordinador de la Facultat de Geografia i Història del C.A. UNED Província de Barcelona

 

 

Divendres 6 de març t’esperem a la Conferència que es farà al nostre centre de Barcelona a les 19 h, Dones artistes en el cinema, on mitjançant el cinema i la pintura interrelacionarem la tècnica, l’estil, la dedicació… però sobretot, el caràcter i el comportament de dones artistes de diferents països i èpoques; la qual cosa ens permetrà entendre moltes respostes, totes elles radicals dirigides a lluitar contra el domini patriarcal establert en les esferes socials. En aquest cas ens centrarem en el de les disciplines artístiques: dones creadores amb un crit punyent, colpidor, que en la majoria dels casos amb el fet de voler sortir de l’anonimat per reivindicar la seva independència es veuran greument perjudicades.

T’esperem!

 

Tot i que l’entrada és lliure i gratuïta per raons d’aforament agrairíem que confirmessis la teva assitència