Sou dels que doneu per fet que un mapa ens indica la realitat? Sou dels que confieu cegament en els plànols i els mapes a l’hora de voler veure la realitat d’un territori? Us donem un consell: aneu amb compte, els mapes enganyen.

O, si més no, no sempre diuen tota tota la veritat… La cartografia no és tan objectiva com sembla.

Barcelona és rica en cartografia històrica. Des de mitjan segle XVI, comptem amb un gran nombre de representacions cartogràfiques de la ciutat. En un principi, més que plànols el que tenim són les anomenades vistes: gravats panoràmics de la ciutat, sempre o bé des de Montjuïc o bé des del mar, mirant al front marítim de Barcelona.

Després, ja es va generalitzar la representació del plànol de la ciutat, gairebé sempre amb la vista orientada en el sentit mar-muntanya, tot i que en tenim força en sentit contrari. La cartografia és deutora del constant clima bèl·lic en el que va viure Barcelona en l’Edat Moderna: la majoria dels plànols de la ciutat que es conserven són plànols d’ús militar, o per al coneixement de la ciutat per part de les tropes o de les autoritats que conquerien o volien conquerir Barcelona.

 

 

El gran pas en la cartografia moderna de la ciutat es va donar a mitjan segle XIX, amb l’encàrrec de l’Ajuntament a l’arquitecte municipal Miquel Garriga i Roca de la realització del plànol oficial de la ciutat. Garriga i Roca va realitzar-lo seguint el sistema mètric decimal i amb les més modernes tècniques cartogràfiques, produint el que es coneix com el primer plànol modern de Barcelona.

 

 

El segle XX va veure la proliferació de centenars de plànols de Barcelona, ja per a usos no només administratius i militars, també com a element de propaganda comercial o turística, més enllà del recurs a la cartografia per a l’ensenyament, la cultura o en l’àmbit tecnològic. Fins els nostres dies, en els que les noves tecnologies ens faciliten l’accés a qualsevol punt de Barcelona amb un detall impensable fa només unes dècades.

 

Ara bé… Com podem saber que els plànols històrics de Barcelona no ens enganyen? Com podem estar segurs que la ciutat que ens mostren era l’autèntica ciutat de l’any en què van ser dibuixats? Els mapes militars de la Barcelona de principis del segle XVIII, que ens semblen tan bonics, no els hauríem de veure com veritables imatges de l’horror, ja que molts d’ells eren la representació al detall dels objectius a bombardejar? Els plànols turístics… ens mostren la Barcelona real? Quina és la representació de Barcelona que cada plànol vol mostrar i com hem de saber llegir-los i interpretar-los?

 

Bé, aquestes preguntes i d’altres més, mirarem d’ajudar a respondre-les en el curs que començarà el proper dijous 1 de març, titulat: “Història de Barcelona a través de la cartografia i la fotografia” 

 

Informació i Inscripció

 

Xavier Cazeneuve i Descarrega  Historiador. especialista en història i documentació de Barcelona. Membre fundador de barchinona.cat