Dues conferències, dos tallers i una exposició analitzen qüestions d’identitat, representació i imaginari col·lectiu en relació amb la història de les comunitats àrabs a Espanya.

 

 

Mirades creuades, Escriptures en dubte és la proposta d’art i participació guanyadora de la III Residència artística de recerca i educació de la UNED, en la qual les comunitats àrabs de Madrid i Barcelona, es troben, reflexionen i dialoguen entorn del patrimoni literari i visual comuna al costat d’altres col·lectius o artistes interesadxs en el tema amb la finalitat de crear noves representacions per a un imaginari col·lectiu inclusiu.

El procés, que va ser dissenyat per Álvaro Albajez (artista visual i director del projecte) en el marc de la convocatòria de la UNED, té una doble finalitat: d’una banda tracta de relacionar les recerques i les pràctiques artístiques dels qui treballen actualment sobre la identitat, la alteridad i la memòria (en aquest cas en relació a la comunitat àrab) difonent i connectant la seva producció teòrica i artística; i d’altra banda pretén acostar aquestes produccions a les persones que avui dia componen aquestes comunitats, que són els qui al llarg del procés creen les seves pròpies representacions i reinterpretacions, ampliant i desconstruint l’imaginari col·lectiu.

El procés de reflexió se sustenta en la recerca en curs de la UNED, “Abans de l’orientalisme: les «imatges» del musulmà en la Península Ibèrica (segles XV-XVII) i les seves connexions mediterrànies”, conduïda per Borja Franco Llopis, investigador principal del grup. La reflexió en el pla teòric s’acompanyarà de dos tallers de pràctica artística al voltant dues jornades. La primera de les dues jornades en les quals es divideix el projecte, NOS(OTRXS), pretén ser una mirada introspectiva cap a la nostra diversitat social i la seva representació en el patrimoni historicoartístic, mentre que la segona, VOS(OTRXS), proposa una reflexió sobre la alteridad, la seva representació i la consegüent configuració dels estereotips socials, enfrontant els punts de vista dels qui miren i interpreten a lxs otrxs i dels qui són observadxs i representadxs. El resultat de sengles tallers podrà veure’s en una mostra a casa Àrab a partir del 4 de febrer.

La participació en aquestes jornades és lliure i gratuïta i per a fer-ho les persones que ho desitgin hauran d’inscriure’s enviant un correu electrònic a l’adreça miradascruzadas2020@gmail.com

Jornades particiatives

 

NOS(OTRXS)

Data: 8 de gener
Lloc: Centre de la UNED Escola Pia (Lavapíes)

De 18.00 a 19:00h Conferència Alteridad, art i identitat, a càrrec de Borja Franco Llopis, investigador principal del grup i autor del llibre “Pintant al Convers”.

De 19.00 a 21:00h Taller col·lectiu de Retrat escultòric, a càrrec de Assilah/*Soraya/Contes Rosers, artista visual i performer d’origen marroquí resident en el barri de Llavapeus i que serà l’encarregada de dirigir el procés d’autoretrat i expressió corporal.

VOS(OTRXS)

Data: 15 de gener
Lloc: Centre associat de la UNED Nou Barris (Barcelona)

De 18.00 a 19:00h ,  Conferència Imatges de l’islam en la literatura i l’art: des del s. XV a la Societat2.0.A càrrec de Jose María Perceval, investigador del departament de Periodisme de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma i especialista en comunicació cultural i intercultural, i anàlisi del racisme en la comunicació ( Necessari inscripció prèvia: miradascruzadas2020@gmail.com Màxim 30 persones)

De 19.00 a 21:00h Taller d’autoficció literària, a càrrec de David Huertas (Mr. Perfumme), artista visual, cantant i escriptor de narratives com Saber Matar o Transirak i que serà el conductor del procés de reinterpretació de les imatges i els textos analitzats en la conferència (Necessari inscripció prèvia: miradascruzadas2020@gmail.com Màxim 10 persones)

Exposició

Escriptures en dubte
Data: del 4 de febrer al 7 de març de 2021
Lloc: Casa Àrab (c/ Alcalá 62, Madrid)

Les obres que resultin d’aquests tallers, així com el propi procés es mostraran en una exposició a la Sala de les Columnes de Casa Àrab. La presentació està prevista per al 4 de febrer i podrà visitar-se en
el centre durant tot el mes.

Per a tots aquells que vulguin implicar-se en el procés, poden fer-lo a través del correu electrònic o del compte d’Instagram @MiradasCruzadasarte